Vanaf september vorig jaar werd er al aan gewerkt. Sinds 30 juni 2021 is het ook echt officieel: door de vertegenwoordigers van een vijftal hogescholen en André Weimar als Chief Procurement Officer Rijk namens de Rijksoverheid werd het convenant ‘Opleiden tot inkopers met impact’ ondertekend. Daarom gaan we in gesprek met Peter Stolk, die betrokken is als coördinator namens de Haagse Hogeschool.
Wat is de aanleiding voor dit convenant?
“Het Rijk wil meer jonge inkopers aantrekken. Dat is nu lastig want er is veel concurrentie van adviesbureaus. Jonge professionals trekken daar na hun afstuderen naartoe. Al jaren staan er structureel vacatures open. Er zijn nu 350 banen die maar niet worden gevuld. Als gevolg daarvan wordt nu ingehuurd, maar dat is kostbaar. In meerdere opzichten, want de kennis gaat na het vervullen van een opdracht binnen een jaar ook weer weg. Kortom, je komt niet toe aan een fundament van kennis opbouwen.”
Wat gaat er veranderen?
“In samenwerking met het Rijk gaan we het publieke inkooponderwijs beter op de kaart zetten. We willen studenten eerder kennis laten maken met de inkoop van de publieke sector om te laten zien wat het inhoudt en wat voor een kansen daar liggen. Vaak is er binnen opleidingen onvoldoende ruimte voor een grootschalige en bovendien landelijke vernieuwing van het inkooponderwijs als deze voor vernieuwingen omdat het budget krap is. Doordat het Rijk betrokken is en investeert, zijn er nu veel meer mogelijkheden.
Voorheen was er geen connectie met de Hogescholen en het Rijk. Natuurlijk was er wel contact, zo hebben wij al jaren een directe lijn met overheden uit het Haagse omdat we er zelf ook gevestigd zijn. Maar er was geen structurele aandacht voor. Zo zochten studenten bijvoorbeeld zelf hun stages bij het Rijk.
Nu zijn we bezig met een coördinatiemechanisme over de hogescholen samen: de InnovatieWerkPlaats (IWP). Hierbinnen wisselen we allerlei kennis uit met de studenten, en dus ook stages. Zo gaat een vacature voor een afstudeeropdracht die uitstaat in Den Haag niet alleen meer naar studenten in Den Haag. In plaats daarvan gaat het naar de studenten van alle hogescholen, dus is de kans groter dat iemand uit Rotterdam of Utrecht in Den Haag terecht komt.”
Wat kunnen de studenten merken aan veranderingen?
1 – InnovatieWerkPlaats
“We gaan het Rijk meer als werkgever neerzetten en betrekken bij de opleidingen. Vanuit de IWP organiseren we maandelijkse kennissessies om informatie uit te wisselen. In de toekomst willen we ook afstudeerthema’s gaan afstemmen. Verder kun je denken aan meer contactmomenten, gastcolleges, zullen we het Rijk in opdrachten voor de leerlingen betrekken en zal er meer aandacht zijn voor stages en traineeplekken. Dit jaar zijn al de eerste 20 inkopers onder de IWP-vlag afgestudeerd!”
2- Gedeeld lectoraat
“Vanaf 1 januari 2022 komt er een lectoraat die leiding gaat geven aan een onderzoeksagenda. De lector treedt op namens de vijf deelnemende hogescholen en heeft daarmee een nationale uitstraling. De Haagse Hogeschool zal fungeren als formele werkgever van de lector.”
3 – Persona Publieke Inkoop
“Op de langer termijn ontwikkelen we een ‘persona publieke inkoop’. Dit is een algemene profielschets waar een publieke inkoper aan moet voldoen qua kennis, competenties en vaardigheden. Studenten die aan dit profiel voldoen kunnen bijvoorbeeld een badge behalen als aanvulling op hun diploma of CV.”
Wat verandert er voor jou?
“Mijn agenda wordt voller! Ik werkte vier dagen, maar nu er één dag voor het Rijk is bijgekomen zijn dat er dus vijf. Dus het is wat meer passen en meten. Gelukkig is er natuurlijk online steeds meer mogelijk en kun je ook als docent meer thuis werken, wat in tijd scheelt.”
Wilt u meer weten over het convenant? Klik dan hier.
U kunt Peter Stolk ook kennen van de tonii Community, een platform voor inkoopprofessionals voor de doorontwikkeling van kennis, competenties en vaardigheden.
Deelnemers aan het convenant:
- Hanzehogeschool Groningen
- Haagse Hogeschool
- Hogeschool Utrecht
- Hogeschool van Amsterdam
- Hogeschool Rotterdam